RETROCOMPUTING

Gert-Jan Lokhorst

13 november 2002

G.J.C. Lokhorst. Retrocomputing. IBM-PCPC, Uithoorn, November 13, 2002.

Afbeelding

Deze pagina is opgevolgd door een andere.

Ik heb nog wel twee naschriften.

1. Er bestaat nu een IBM System/370, ESA/390, and z/Architecture Emulator:

Hercules is an open source software implementation of the mainframe System/370 and ESA/390 architectures, in addition to the new 64-bit z/Architecture. Hercules runs under Linux, Windows 98, Windows NT, and Windows 2000.

Zie: http://www.conmicro.cx/hercules/.

2. Op dezelfde dag als waarop ik deze lezing hield, 13 nov 2002, verscheen in het Algemeen Dagblad het artikel "Computerhelden van vroeger: Uit de grafkelders van de software," door Lilian Vinther. Een citaat uit dit artikel:

Lang, heel lang geleden, voordat internet, e-mail en chatten gemeengoed waren en vrijwel elk huisgezin een of meer pc's rijk was--dus zo'n 10 tot 15 jaar terug--stonden er al wel volop computers op kantoren en andere werkplekken. Ze werden gebruikt om de boekhouding en de voorraden bij te houden en vooral om teksten te produceren, ter vervanging van tikmachines. Er waren al diverse tekstverwerkingsprogramma's in omloop toen WordPerfect in 1982 het licht zag (een jaar vóór Microsoft Word), maar WP regeerde onbetwist de wereldmarkt tot midden jaren 90. WP had de naam lastig te zijn om te leren, met de functietoetsen bovenaan het scherm die je in steeds wisselende volgorde moest indrukken--dit was de tijd van vóór de muis. Er waren malletjes met geheugensteuntjes in omloop die je op de F-toetsen kon leggen om te onthouden wanneer je welke code moest gebruiken. Toch werd WP populair dankzij de vele mogelijkheden die het bood. Toen Microsoft met het besturingssysteem Windows kwam, reageerde WordPerfect te traag. Windows was eerst niet zo'n succes en WP bleef zich vooral concentreren op DOS-versies. Toen er begin jaren 90 toch een WP-versie voor Windows kwam, was het al te laat. Microsoft integreerde Word in z'n andere Windows-software en bood ze samen aan in een--goedkoper--pakket. Velen schakelden over op Word om compatible te zijn met andere pc-gebruikers. Hoewel WP nog tegenstand bood, werd al snel duidelijk dat het de War of the Words aan het verliezen was. WordPerfect werd eerst overgenomen door Novell en later goedkoop doorverkocht aan Corel. MS Word heeft nu wereldwijd 94 procent van de tekstmarkt in handen, WP blijft steken op een paar procent.

Tot zover het citaat. De schrijfster zegt dat WP de naam had lastig te zijn, maar ik heb WP altijd bijzonder gebruiksvriendelijk gevonden. Vergelijk de volgende twee screenshots maar eens met elkaar. Hier is een leeg document in WordPerfect 5.1:

Afbeelding

En hier is hetzelfde lege document in MS-Word 2002:

Afbeelding

Volgens mij ziet WordPerfect er heel wat rustiger uit.


Previous | Up | Next

gjclokhorst@gmail.com || July 17, 2015 || HTML 4.01 Strict